Dedektör almak için herhangi bir belge gerekli değildir. Sadece satın alma işlemi öncesinde dedektör modelleri ile ilgili araştırma yapmanız gerekir.
Sektörden sektöre kullanım şekillerinde değişiklik gösteren dedektörlerin birden farklı çeşidi bulunmaktadır. Bunlardan biride altın detektörüdür.
Boşluk bulucu dedektörler, kaya, taş ya da toprak gibi sert maddelerin altından kalan boşlukların tespit edilmesinde kullanılan elektronik cihazlardır.
Dedektör, insan hayatında birçok yerde kullanılan ve gerçek amacı göz ile göremediğimiz gizli olan cisimlerin ya da kitlelerin bulunmasında kullanılan bir araçtır.
Metal dedektörü alma sürecindeki en zorlu kısımlardan biri, yeni başlayanlar ve bazen de deneyimli kullanıcılar için piyasadaki yüzlerce yeni model arasından seçim yapmaktır.
Ancak teknoloji ve bilim geliştikçe metal arama dedektörlerinin modern gelişimi 1920’li yıllarda başlamıştır. İlk kullanım alanları İtalya’nın Nemi Gölü’dür.
Define dedektörü, kullanım alanına ve şekline göre VLF ve PI sistemleri olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Bu iki sistemde derin ve yüzeysel aramalarda sık sık tercih edilmektedir.
Devre ve bobin tasarımı bir dedektörün hedef bulma yeteneğini belirlemektedir. Herhangi bir dedektörün tasarımı sırasında mühendisler hangi özelliklerin dahil edileceğine karar vermektedir.
Dedektör tamir edilirken her şeyden önce arızaya neyin sebep olduğu bilinmelidir. Oluşan arıza yanlış kullanım ya da kısa devre sonucu oluşmuş olabilir.
Dedektörler radyo frekansı ile çalışmaktadır. Üzerinde bulunan bobinler, alıcı ve verici olarak görev yapmaktadır.
Metal dedektörler, arama başlıklarından toprağa bir elektromanyetik sinyal ileterek çalışmaktadır.
Dedektör ve manyetik indüksiyon ilişkisinde dedektör cihazının içerisinde yer alan bobin denilen alıcılar önemli yer tutmaktadır. Her nesnenin yaydığı bir frekans değeri vardır.
El dedektörünün çekme mesafesi kalitesini belirlemek için de önemlidir. Pointer el dedektörünün kullanışlı olmasını sağlayan özelliği ince toprak altındaki 1 tl metal para büyüklüğündeki değerli metalleri dahi tespit edebilmesidir
El dedektörleri pointer dedektörler olarak da bilinmektedir. Pointer işaretleyici, noktalayıcı, gösterici demektir. Pointer dedektörler de değerli metallerin yerini tespit ederken hedef gösterici rolündedirler.
Alan tarama cihazı, define aramaları için kullanılan teknik cihazlardır. Alan tarama cihazları dedektörlerden farklı olarak daha geniş arazi taramalarındaki define aramaları için kullanılmaktadır
Altın dedektörü, altın definesi ararken kullanılması gereken dedektör cihazlarıdır. Altın dedektörü yüksek frekanslı arama ve ayırt etme özelliği sayesinde toprağın derinliklerindeki altını tespit etmeye yarar.
Öncelikle dedektör cihazının arama modlarının fazla olması, define ararken size hedefe yönelik tarama yapma imkanı sağlar. Bu yüzden cihazınızı alırken arama modlarının özelliklerini ve arama modlarının etkinliğini öğrenmeniz önemlidir.
Yeraltı görüntüleme cihazlarını kullanırken kullanıcılar tarafından sık yapılan ve yapılmaması gereken hatalar bulunmaktadır. Bu hatalardan ilki arama yaparken cihazın yörüngesinin doğru olmasıdır.
Dedektör kullanımı, tıp alanından savunma sanayi alanına kadar birçok alana uzanmaktadır. Metal arama dedektörü günümüzdeki halini alana kadar birçok alanda öncelikli olarak kullanılmış ve geliştirilmiştir.
Define Arama Yönetmeliği, 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanununa dayanmaktadır. Yönetmelik, T.C. Cumhurbaşkanlığı Mevzuat Bilgi Sistemi’nde detaylı olarak yer almaktadır.
En iyi altın bulma dedektörü, amacına yönelik olmalıdır. Gelişmiş yeraltı görüntüleme teknolojileri sayesinde, iyi bir altın dedektörü toprak altındaki maddeleri ayrıştırma ve tespit etme özelliğine sahip olmalıdır.
Alan taraması yaparken diğer bir hata ise taranan arazinin uyumlu olup olmamasıdır. Örneğin alan tarama cihazı kullanırken ev gibi kapalı alan olmaması gerekmektedir.
Alan tarama cihazları definecilik alanında işe yarar cihazlardır. Alan tarama cihazları, hem profesyonel aramalarda hem de amatör alan taramalarında tercih edilmektedir.
Alan tarama çubukları, alan taramalarında etkin ve verimli cihazlardır. Alan taramalarında başlıca işe yarayan cihazlar arasındadır. İşe yaraması için ise birkaç nokta vardır.
Altın arama çubukları, genellikle 400- 500 metre mesafe genişliğinde arama yapabilmektedir. L şeklindeki altın arama çubukları iki çubuktan oluşur ve iki çubuk karşılıklı olarak iki elde tutulur.
Günümüzde de yer altı görüntüleme dedektörleri savunma sanayisinden madenciliğe, madencilikten kültürel alanlara, kültürel alanlardan değerli mineralleri tespit etmeye kadar geniş bir kullanım alanı mevcuttur.
Tüm bu özellikler ile beraber altın arama dedektör fiyatları 1.000 türk lirasından 100.000 türk lirasına kadar değişkenlik göstermektedir.
Metal arama dedektörü, toprak altında gömülü bulunan farklı hedef türleri arasında ayrım yapabilir. Ayrım yaparak istenmeyen materyalleri göz ardı ederken, hedef maddeye göre arama yapacak şekilde ayarlanır.
Sahte dedektörler orijinal gibi görünebilir ancak kalitesi ile sahte olduğu belli olur. Ürün, orijinal cihaz kadar verim gösteremez.
Uydu taraması ile define araması yapılamaz. Uydudan define aramak mümkün değildir. Uydu görüntüsü ile yer altı görüntülemesi yapılamadığı için toprak altında kalan define görülemez.
Uydulu dedektör ya da uydudan görüntü alınması mümkün olmamasına rağmen gelişen teknoloji ile GPS’i olan dedektörler geliştirilmiştir. GPS’i olan bu dedektörler uydu dedektörü olarak da adlandırılmaktadır.
Define arama çubuğu, antenleri sayesinde elektromanyetik dalgaların yönünü ve derinliğini tespit edebilir. Define arama çubukları genellikle geniş alan taramaları için işe yaramaktadır.
Kaya üzerinde ya da zeminde bulunan oyma işareti o alanda mezar ya da mezarlıklar olduğu anlamına gelmektedir. Bu oyuklar, olduğu bölgelerde gömülen kişinin mal varlığına dair göstergedir.
Altın dedektörü, en isabetli açık arazilerde kullanıma uygundur. Açık arazide zemin ister dağlık ister engebeli ister düzlük olsun altın dedektörü kolaylıkla kullanılabilir. Ancak altın dedektörünün evde kullanımı çok sağlıklı sonuç vermeyebilir.
Dedektör taşıması ise kafa karıştırıcı bir noktadır. Çünkü dedektör taşımak ya da dedektör bulundurmak yasal bir durumdur. Dedektör taşımak yasaldır ve suç değildir. Dedektör taşımanın bir yaptırımı yoktur.
Definecilik yapan ya da yapmak isteyen bireyler, define aramak istedikleri bölgelerin bağlı bulunduğu müze müdürlüğüne dilekçe yazarak yasal izin alabilirler.
Sahilde define aramak ise kafa karışıklığı yaratan ve çok sık sorulan sorular arasındadır. Define tanımı gereği toprak altında kalmış gömü anlamına gelip toprak altındaki değerli taşları, mücevherleri ve kalıntıları kapsar.
Define araması yapılması, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın denetimi altındadır ve Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu çerçevesinde yasalarca belirlenmiş durumdadır
Define arayacak kişilerin, bulundukları yerin müze müdürlüğüne başvurarak yasal izin talep etmeleri gerekmektedir. Türkiye’de define araması ancak yasal izin kapsamında yapılabilmektedir.
Alan taraması yapılması, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu çerçevesinde yasalarca belirlenmiş durumdadır ve yasal yükümlülükleri bulunmaktadır.
Alan taraması, arazilerde su yataklarında veya toprak altında yapılan taramaları ifade etmek için kullanılır. Alan taraması definecilik alanında oldukça önemlidir.
Dedektör fiyatları 1.000 türk lirasından 100.000 türk lirasına kadar değişkenlik göstermektedir.
CONRAD MÜHENDİSLİK; 3D Zemin tarama dedektörleri, hobi dedektörleri ve derin arama dedektörleri.
Altın dedektörü, yer altında değerli madenleri ayırt etmek için metal ayırt etme özelliğine sahip bir elektronik bir dedektördür.
Define Ararken Nelere Dikkat Edilir