Dedektör Almak İçin Belge Gerekli mi?

Son güncelleme tarihi: 9 Mart 2023 17:18 Yazar: Conrad
Dedektör Almak İçin Belge Gerekli mi?

İçindekiler:

Dedektör almak için herhangi bir belge gerekli değildir. Sadece satın alma işlemi öncesinde dedektör modelleri ile ilgili araştırma yapmanız gerekir. Dedektör sistemleri kendi içerisinde ayrılmaktadır ve bu sistemler kullanım alanına göre değişiklik göstermektedir. Satın almak istediğiniz dedektör modelini belirledikten satın alabilirsiniz.

Dünya genelinde definecilik işlemleri serbest bir şekilde yapılmaktadır. Ülkelere göre bu serbestlik değişiklik gösterse de defineciliği yasaklayacak bir olgu bulunmamaktadır. Örneği bazı ülkelerde definecilik tamamen serbesttir ve kazı yapmak için izin almak bile gerekmemektedir. Avrupa da birçok ülkeye bu şekilde sınırlamalar getirilmektedir. Örneğin kazı iznine gerek yoktur ancak en fazla 2.5 metreye kadar kazı yapılabilmektedir. Bazı ülkelerde ise kazı yapıldıktan sonra bir şey tespit edilirse polisi aramanız gerekir. Polis bulduğunuz maddenin ya da objenin fotoğrafını çekerek sizin adınıza kayıt etmektedir. Bu işlemlerin ardından çıkan obje size teslim edilmektedir.

Dedektör almak için gerekli olan belgeler diye bir durum dünya genelinde bulunmamaktadır. Yapılan etkinlikler ile defineciler bir araya geliyor ve birlikte aramalara çıkarak özgürce kazı yapabiliyorlar. Bu kazılar sonucunda bulunan eserler müzelere ya da koleksiyonerlere satılmaktadır.

 

Dedektör Taşımak Yasak mı?

Dedektörler, define aramak için kullanılan cihazlardır. Define aramasında tecrübesiz olan kişilerin aklında dedektör taşıması ile ilgili sorular belirmektedir. İlk defa define araması yapacak olan kişiler, define arama konusunda dikkat olmalıdır. Çünkü define aramasında yasal yükümlülükler ve yaptırımlar vardır. Türkiye sınırları içerisinde izinsiz define aramak yasaktır. Define aramak isteyen kişilerin, bulundukları yerin Müze Müdürlüğü’nden dilekçe alması gerekir.

Dedektör taşıma ise kafa karıştırıcı bir durumdur. Çünkü dedektör bulundurmak ve dedektör taşımak yasaldır. Dedektör taşımanın herhangi bir yaptırımı bulunmamaktadır.

Ancak bu noktada şöyle bir durum bulunmaktadır. Dedektör bulundurmak yasalken dedektör ile herhangi bir yerde arama yapmak yasal değildir. Bu durum için yasal izninizin olması gerekir. Dedektör ile bölgenin taranması ya da toprak altındaki define için yeraltı görüntülemesi yapılması yasaktır ve izin gerektirir. Kolluk kuvvetleri ile herhangi bir sorun yaşamamak için bu duruma dikkat etmelisiniz.

Telefon Whatsapp