Dedektör Taşımak Yasak mı?

Son güncelleme tarihi: 16 Mart 2022 12:19 Yazar: Conrad
Dedektör Taşımak Yasak mı?

Dedektörler, define arayıcılığı için kullanılan cihazlardır. Define aramasında tecrübe sahibi olmayan kişilerin aklında dedektör taşıması ile ilgili sorular bulunmaktadır. İlk defa define aramasında bulunacak kişiler, define arayıcılığı konusunda dikkatli olmalıdırlar. Çünkü define arayıcılığında yasal yükümlülükler ve yaptırımlar bulunmaktadır. Türkiye’de izinsiz define arayıcılığı yapmak yasaktır. Define araması yapmak isteyen kişilerin, define araması hakkında olan 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu okuması önerilir. Define araması yapmak istiyorsanız, öncelikle bulunduğunuz yerin Müze Müdürlüğünden dilekçe ile yasal izin almanız gerekmektedir.

Dedektör taşıması ise kafa karıştırıcı bir noktadır. Çünkü dedektör taşımak ya da dedektör bulundurmak yasal bir durumdur. Dedektör taşımak yasaldır ve suç değildir. Dedektör taşımanın bir yaptırımı yoktur. Dedektörünüzü istediğiniz bir yerden başka bir bölgeye rahatlıkla taşıyabilirsiniz. Sahip olduğunuz dedektörü isterseniz özel arabanız ile, isterseniz otobüs ile, isterseniz uçak ile istediğiniz şekilde taşıyabilirsiniz. Dedektör sahibi olmak istiyorsanız bunun için bir izin belgesi almanız gerekmemektedir. İstediğiniz dedektör çeşidine sahip olabilir ve evinizde, ofisinizde, iş yerinizde bulundurabilirsiniz. Dedektör bulundurmanın yasal olmadığı söylentileri yanlış söylentilerdir ve yasal olarak böyle bir yasak bulunmamaktadır.

Ancak bu noktada şöyle bir durum söz konusudur. Dedektör taşımak yasal iken dedektör ile herhangi bir yerde arama yapmak yasal değildir. Lütfen bu konuda kolluk kuvvetleri ile herhangi bir olay yaşamamak için dikkatli olunuz. Dedektör ile herhangi bir arama yapılması, bölgenin taranması, toprak altındaki define için yeraltı görüntülenmesi yapılması yasaktır ve yasal izin gerektirir. TC. Kültür ve Turizm Bakanlığı resmi sayfasında bu durum “2863 Sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu’nun 74. maddesine göre izinsiz olarak define araştıranlar, üç aydan iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır” şeklinde belirtilmiştir. Dedektör ile define araması ya da alan taraması yapma konusunda herhangi bir istisna bulunmamaktadır.

Dedektör taşımak ise yukarıda belirtildiği gibi başka bir durumdur ve yasal izin gerektirmez. Serbest bir şekilde dedektör sahibi olabilir, dedektör bulundurabilir ve dedektör taşıyabilirsiniz. Bu durumda bir yaptırım ile karşı karşıya kalmazsınız. Eğer siz de dedektör sahibi olmak istiyorsanız, define ararken isabetli alan taraması yapabilmek için sitemizde yer alan dedektör çeşitlerini inceleyebilirsiniz ve ürün özellikleri hakkında bilgi edinebilirsiniz. Özellikle dedektörün hangi zemin koşuluna uygun olduğu, 3 boyutlu görüntüleme yaparken hassasiyeti, hızlı ve isabetli hedef tanımlama yapabilmesi, hafif ve kullanışlı olması, sizler için dedektör alırken önemli özellikler arasındadır. Bahsedilen özellikleri de göz önünde bulundurarak sitemizde yer alan dedektör türlerini inceleyerek define aramak için en doğru ve en uygun dedektörü belirleyebilirsiniz. Dedektör taşımak ve bulundurmak tamamen yasal bir durumdur.

Telefon Whatsapp