Dedektör Derinlikleri Ne Kadardır?

Son güncelleme tarihi: 3 Ocak 2023 12:49 Yazar: Conrad
Dedektör Derinlikleri Ne Kadardır?

Dedektör Derinlikleri Ne Kadardır?

Devre ve bobin tasarımı bir dedektörün hedef bulma yeteneğini belirlemektedir. Herhangi bir dedektörün tasarımı sırasında mühendisler hangi özelliklerin dahil edileceğine karar vermektedir. Düşünülen şeyler tüm metalleri tespit edecekleri ve bu cihazları kimlerin kullanacağı yönündedir. Bir dedektör tasarımı ne kadar spesifik olursa sahip olduğu niteliklerde o kadar dar olur. 

Arama başlığının büyüklüğü dedektörün derinliğini etkiler ancak bu durum her türlü hedefi tespit etmek için uygun olmayabilir. Genel olarak büyük bir arama başlığının daha fazla derine indiği söylenebilir ancak daha küçük hedeflerde hassasiyet kaybı yaşayabilirsiniz. Yani bu durumlarda küçük hedeflere olan duyarlıklar azalmaktadır. 

Daha küçük başlıklar ise daha az derinliğe sahiptir ve yüzeysel aramalar yapabilir. Tüm bunların yanı sıra, bir metal dedektörü 1 TL büyüklüğündeki bir hedefi modeline bağlı olarak 30-40 cm arasında tespit edebilmektedir. 

Dedektör Nasıl Çalışır?

Metalleri algılayabilen cihazlara metal dedektörü denmektedir. Yer altına gönderdiği sinyaller ile geri bildirim alan cihazlara dedektör denmektedir. Bu cihazlar genellikle toprak altına elektromanyetik sinyaller iletmektedir. Bu sinyallere karşılık olarak gelen verileri kullanıcısına değer olarak göstermektedir. Havaalanları, kamu binaları ve askeri tesislerde yürüyüş ya da portal dedektörleri oldukça yaygındır. Elektromanyetik dalgalar kaynak bobini tarafından alana gönderilmektedir. İletilen dalgalar elektromanyetik alanı bir iletken cisim üzerine çarptığından, cismin yüzeyinde geçici bir akım oluşur. Oluşan bu akımlar elektromanyetik dalgalar yayar.

Dedektörler radyo frekansı ile çalışmaktadır. Üzerinde bulunan bobinler alıcı ve verici kısmı oluşturmaktadır. Verici kısmında üretilen elektromanyetik dalga bir metale rastladığı zaman, metal üzerinde bir akım oluşur. 

Metal üzerinde oluşan bu akım, manyetik bir dalga üreterek dedektör üzerindeki alıcı bobine sinyal gönderir. Elde edilen bu sinyal, bir yükselteç yardımı ile güçlendirilerek ses sinyaline ve görüntülü olarak bildirime dönüşür. Dedektörler güçlerine göre 12 metreye kadar arama yapabilmektedir. 

Dedektörlerin başlık üzerindeki bobinleri konum olarak iyi ayarlanmalıdır. Çünkü hatalı ayarlama sonucunda bobinler birbirini algılayarak yanlış çalışabilir. Metalin boyutuna ve cinsine göre manyetik alanda değişik algılamalar olabilir. Metalin yüzeyi ne kadar genişse bulma süreside o kadar kısalmaktadır.

 

Telefon Whatsapp