Definecilik Ruhsatı Nedir?

Son güncelleme tarihi: 15 Mart 2022 11:45 Yazar: Conrad
Definecilik Ruhsatı Nedir?

Define, toprak altında kalmış gömü anlamına gelmektedir. Toprak altında kalmış değerli maden, taşlar, kalıntılar ya da eserleri içermektedir. Toprak altında uzun süredir kalmış defineye yönelik tarama yapılırken, eğer tecrübeli değilseniz öncelikle define arayıcılığı hakkında bilgi edinmeniz ya da tecrübeli kişilerin danışmanlığı ile arama yapmanız önerilir. Define araması yapmak, Türkiye’de yasal çerçevelerle belirlenmiştir ve definecilik ruhsatı gerekmektedir. Kurum olarak Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’nün yetkisi altındadır. Define araması yapmadan önce, define araması hakkında yasal olarak gerekli bilgileri edinmek için 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu okumanız önerilir. Buna ek olarak, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü sayfasına girerek de define araması ve definecilik ruhsatı hakkında bilgi edinebilirsiniz. İlgili internet sitesinde bulunan sık sorulan soruları bilgi edinmek için okuyabilirsiniz. Türkiye’de define araması yapmak için yasal izin almanız gerekmektedir, aksi takdirde kolluk kuvvetleri tarafından cezai işlem uygulanabilir. Definecilik için aldığınız yasal izin onaylandığı takdirde sizlere definecilik ruhsatı verilir. Definecilik ruhsatını nasıl edineceğinize dair daha detaylı bilgilere yazının devamında ulaşabilirsiniz.

 

Definecilik aramalarına, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın resmi sayfasında belirtildiği gibi 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanununun 50. Maddesi ve buna bağlı olarak çıkarılan Define Arama Yönetmeliği çerçevesinde yasal izin verilmesi belirlenmektedir. Definecilik yapan ya da yapmak isteyen bireyler, define aramak istedikleri bölgelerin bağlı bulunduğu müze müdürlüğüne dilekçe yazarak yasal izin alabilirler. Dilekçe ile müracaat eden kişilerin dilekçede define araması ile ilgili gerekli bilgileri (arama yapacakları bölgenin hangi bölge olduğunu, aramanın amacını, özel mülk olup olmadığını, sit alanı olup olmadığını, tarla olup olmadığını, tapulu olup olmadığını, tapu sahibinin bilgilerini, alan yapısını ve özelliklerini vb. ) müze müdürlüğüne bildirmeli ve aranacak konumu (il, ilçe, köy, mahalle, varsa eğer numara gibi detaylı şekilde) bildirmeleri gerekmektedir. 

 

Müze Müdürlüğü tarafından dilekçeniz aynı kanuna bağlı olarak değerlendirmeye alınır ve define aramasında yasal bir sorun olup olmamasına karar verilir. Definecilik ruhsatı için müracaat uygun bulunursa dilekçede belirtilen arama özelinde define arama ruhsatı verilir. Define arama ruhsatı genelde bir yıl süre olarak belirtilmiştir. Definecilik ruhsatı ile beraber define araması aralıksız en çok bir ay şeklinde devam edebilmektedir. Eğer define aramanızı sekteye uğratan, hava durumu, doğal afet gibi durumlar ile karşılaşılması durumunda bu süre mülki amir tarafından uzatılabilir. Definecilik ruhsatı, sizlere yasal olarak define araması yapabilmeniz için gereklidir. Definecilik ruhsatının süresiz olmadığı ve belirtilen aramaya yönelik özel olarak verildiği ise dikkat edilmesi gereken bilgiler arasındadır. Definecilik ruhsatı edindikten sonra sitemizde yer alan Conrad dedektörleri ile alan taramanız için en doğru ve en uygun dedektörü belirleyebilir ve bizlere danışabilirsiniz.

 

Telefon Whatsapp