Dedektör Çeşitleri ve Modelleri

Son güncelleme tarihi: 14 Şubat 2023 10:54 Yazar: Conrad
Dedektör Çeşitleri ve Modelleri

İçindekiler:

Dedektör, insan hayatında birçok yerde kullanılan ve gerçek amacı göz ile göremediğimiz gizli olan cisimlerin ya da kitlelerin bulunmasında kullanılan bir araçtır. Bu araç, farklı kullanım alanlarında aynı teknik ile çalışmaktadır.

Birçok farklı çeşitte dedektör bulunmaktadır. Bu dedektörler, elektromanyetik sinyaller göndererek karşılaşığı nesneleri ileten arama cihazlarıdır. Özellikle yerin altında bulunan cisimlere odaklanan dedektörler, yaygın olarak bu mantıkla çalışmaktadır. Yerin altına gönderdikleri elektromanyetik dalgalar iletkenlik özelliklerine göre ve kalitelerine gör mevcut bulunan madenler hakkında bilgiler verir. Sinyallerin geliş ve gidiş hızlarını hesaplayarak mesafe hakkında da bir grafik oluşturabilir. Dedektör çeşitlerini şu şekilde sıralayabiliriz;

Alan tarama dedektörü,

Metal dedektörü,

Yeraltı görüntüleme dedektörü,

Su altı görüntüleme dedektörü,

Güvenlik dedektörü,

Teknik dedektörü,

Hobi dedektörü.

 

Dedektör Nasıl Çalışır?

Dedektörler, radyo frekansı ile çalışan cihazlardır. Bir dedektörün çalışması için gerekli olan en önemli şey bobindir. Bir metal arama dedektörü, metal olan cismi tespit edebilmek için bobin kısmından göndermiş olduğu radyo frekansını kullanır. Bu cihazlar, çalışma sistemlerine göre farklı şekillerde sinyaller gönderirler. Bazıları alıcı verici bobin olarak bilinir bazıları ise darbeli akımlar gönderir. Bu iki farklı sistemin çalışması sonucunda gönderilen radyo frekansları bir metal ile buluştuğu zaman girdap oluşturur ve oluşan girdap dedektörün sesli ya da görsel olarak bilgi aktarmasını sağlar.

Altın arama dedektörleri birçok alanda kullanılmaktadır. Çoğunlukla kumsallarda küpe, yüzük ve kolye gibi değerli eşyaların tespitinde kullanılır. Bu tip aramalarda kullanılan metal dedektörleri, VLF sistem metal arama dedektörlerindendir. Bu dedektörler, küçük boyuttaki metalleri en iyi şekilde tespit edebilir ve metalin ayrımını yapabilir. Genel olarak kullanılan metal arama dedektörlerinin birçoğu VLF sistem metal arama detektörüdür.

PI sistem olan altın arama dedektörleri, çoğunlukla derine inmesi için kullanılan altın arama dedektörlerindendir. Bu altın arama dedektörleri yalnızca büyük metallerin tespitini yapabilmektedir. Ayrım konusunda pek başarılı olmadıkları için genellikle tercih edilmemektedirler.

Altın arama dedektörü, metallerin cinsini ayırabilen ve boşluk tespiti yapabilen dedektörlerdir. Bu dedektörler farklı hassasiyet derecesinde normal şartlara göre daha fazla derinliğe inmektedir. Bu durum arazinin şartlarına göre değişiklik gösterebilir. Ancak cihaz arama yapılacak olan zemine göre ayarlanır ise çok iyi derinliklere inebilir ve en iyi performansta çalışabilir.

Telefon Whatsapp