Metal Dedektör Tarihi ve İlk Üretilen Dedektör

Son güncelleme tarihi: 5 Şubat 2023 19:59 Yazar: Conrad
Metal Dedektör Tarihi ve İlk Üretilen Dedektör

Günümüzde birçok alanda kullanılan metal arama dedektörleri ya da altın arama dedektörleri olarak bilinen algılama sistemleri, tarihçelerinde bakıldığında oldukça kapsamlı olarak tanımlanmaktadır.

Literatüre bakmak gerekirse, 1874 yılında Fransız asıllı elektrik mühendisi ve mucit olan Trouve tarafından günümüzde metal dedektörünün prototipi olan ve insan vücudundaki mermi gibi metal parçaların tespit etmek için üretilmiştir.

Trouve’den ilham alan Alexander Graham Bell, 1881 senesinde Amerikan Başkanı James Garfield’ın göğsüne saplanmış bir merminin yerini tespit etmek için bu metal arama dedektörünü geliştirip kullanmıştır. Ancak her ne kadar dedektör düzgün bir şekilde çalışmış olsa da Amerikan Başkanı James Garfield’ın yattığı yatak metal olduğu için merminin yeri tespit edilememiştir.

Ancak teknoloji ve bilim geliştikçe metal arama dedektörlerinin modern gelişimi 1920’li yıllarda başlamıştır. İlk kullanım alanları İtalya’nın Nemi Gölü’dür. Bu gölde İmparator Caligula’nın eşyalarınu bulmak için Benito Mussolini tarafından ardından da Amiral Richard Byrd’ın ikinci Antartika Seferi sırasında ondan önce gelen kaşiflerin eşyalarını bulmak için kullanılmıştır. Bu tarih dolu sürecin yanı sıra metal arama dedektörleri II. El-Alameyn Muharebesi, Overlord Harekatı ve Husky Harekatı’nda da kullanılmıştır.

Metal arama dedektörleri, arkeolojide metal eserleri aramak için kullanılırken 1958 yılında bir askeri tarihçi olan Don Rickey, Little Bighorn Savaşı’nın yerini haritalandırmak içinde kullanılmıştır. Bu gün teknoloji ve bilimin yaratmış olduğu metal arama dedektörleri tarihimizi aydınlatmada yardımcı olacak bir buluş olarak gelişmelerine devam ederken savunma sanayisinde de kullanılarak Birinci Dünya Savaşı’ndan bu yana can kayıplarını azaltmaya devam etmektedir.

Özellikle gelişmiş olan ülkeler, metal arama dedektörlerinden ya da altın arama dedektörlerinden faydalanarak kültürlerini dünyaya tanıtma fırsatı elde etmektedir. Altın arama dedektörü ile bulunan tarihi eserler devlet ya da müzeler tarafından satın alınarak turizm sektörüne katkı sağlamaktadır.

Metal arama dedektörleri ile bulunmuş bazı muazzam tarihi eserlere örnek verecek olursak Stafford definesini söyleyebiliriz. Bu defineye yaklaşık olarak 3.285 pound değerinde birim biçilmiş ve define Birmingham Müzesi tarafından satın alınmıştır. Tarihte dedektör kullanıcıları tarafından bu tarz birçok define buluşu yaşanmıştır.

Telefon Whatsapp