Metal Dedektörü Nedir? Nasıl Çalışır?

Son güncelleme tarihi: 3 Ocak 2023 12:26 Yazar: Conrad
Metal Dedektörü Nedir? Nasıl Çalışır?

Metal Dedektörü Nedir? Nasıl Çalışır?

Metal dedektörler, arama başlıklarından toprağa bir elektromanyetik sinyal ileterek çalışmaktadır. Elektromanyetik sinyalin iletildiği alanda herhangi bir metal var ise nesne enerjilenecek ve geriye sinyal yollayacaktır. Dedektörün arama bobini yeniden iletilen bu sinyali alır ve bir hedef olarak kullanıcıya iletir. 

Dedektörün ne kadar derinliği kontrol ettiği bobinin çapına bağlıdır. Bu nedenle daha büyük bobine sahip dedektörler daha derini algılamaktadır. Ancak algılama derinliği aynı zamanda dedektör teknolojisine ve birçok çevresel faktöre de bağlıdır. Bir metal dedektörün bir hedefi tespit edebilme derinliği birçok faktöre bağlıdır;

Hedefin boyutu,

Hedefin şekli,

Hedef alanı,

Hedefin yapısı.

Metal Dedektörü Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Bir metal dedekötrünün frekansı, hedeflerin tespit edilmesindeki en önemli unsurdur. Çoğunlukla yüksek frekansta iletim yapan tek bir frekans dedektörü, küçük hedeflere daha duyarlıdır ve düşük frekanslarda iletim yapan tek bir frekans dedektörü, büyük hedeflere daha duyarlıdır. 

Zemin dengesi, mineralli zeminlerde tespit derinliğini arttıran değişken bir ayardır. Bu zemin ıslak sahil kumu gibi tuzla ya da kırmızı toprak gibi ince demir parçacıkları ile kaplı olabilir. Bu mineraller, bir dedektörün iletim alanına bir hedefin verdiği şekilde tepki vermektedir. Gömülü bir hedefe oranla zeminin çok daha büyük kütlesi nedeni ile mineralizasyon etkisi küçük hedefleri kolayca gizleyebilir. Bu durumu düzeltmek için zemin dengesi ayarı yanıt veren zemin sinyalleri kaldırılabilir. Böylece hedef sinyallerini net bir şekilde alabilirisniz ve yer gürültüsünden rahatsız olmazsınız. Üç ana zemin dengesi bulunmaktadır;

Manuel zemin dengesi,

Otomatik zemin dengesi,

Zemin dengesini izleme,

Zemin dengesi ayarı manuel olarak ayarlanır ise minimum miktarda zemin sinyali duyulması sağlanır. Otomatik zemin dengesinde ise dedektör otomatik olarak en iyi zemin dengesi ayarını belirler. Bu ayarlanan zemin dengelemesinde daha hızlı, basit ve çoğunluklu daha doğru sonuç verir. Otomatik zemin dengesinde dedektör otomatik olarak en iyi zemin dengesini belirlemektedir. Bu manuel olarak ayarlanan zemin dengelemesinden daha hızlı, daha basit ve çoğunlukla daha doğru sonuç vermektedir. Dedektör alırken bu unsurlara dikkat edilmesi gerekir. 

 

Telefon Whatsapp