Sahilde Dedektör Kullanımı Yasal Mı?

Son güncelleme tarihi: 11 Mart 2022 13:28 Yazar: Conrad
Sahilde Dedektör Kullanımı Yasal Mı?

Define aramak için yasal olarak izin alma zorunluluğu vardır. Define araması yapmak isteyen kişiler için izin alınmadan define araması yapıldığında cezası bulunmaktadır ve kolluk kuvvetlerin müdahale etmesi yetkisi vardır. Herhangi bir bölgede define araması yapılması, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın denetimi altındadır. Anayasada define aramak, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu çerçevesinde yasalarca belirlenmiş durumdadır. Bu yasalara uymayan kişiler için de yasal yükümlülükler bulunmaktadır. Bu noktada define arayıcılığı yapmadan önce, bulunduğunuz bölgede yetkili olan Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü makamlarından dilekçe yazarak izin talep etmeniz gerekmektedir. Hangi bölge olursa olsun hangi ürüne yönelik define araması yapılacak olursa olsun bu durum geçerlidir.

Sahilde define aramak ise kafa karışıklığı yaratan ve çok sık sorulan sorular arasındadır. Define tanımı gereği toprak altında kalmış gömü anlamına gelip toprak altındaki değerli taşları, mücevherleri ve kalıntıları kapsar. Sahilde define ararken ise toprak altında bir arama söz konusu değildir. Sahilde define aramak özellikle son dönemlerde popüler duruma gelmiştir. Yazın yerli ve yabancı turistlerin denizlerde kaybettiği gümüş, altın gibi değerli takılar denizlerde ve plajlarda kalırlar. Yaz dönemi bittikten sonra sahillerde dedektörler ile arama yapan insanlar vardır. Değerli takıları kumda ve suda dedektör yardımı ile bulup toplarlar. Bakıldığında toprak altında define aramak ile aynı olmamasına ve kazı yapılmamasına rağmen, dedektör kullanımı olduğundan dolayı yasal mı değil mi sorgulaması akıllara gelmektedir. 

Sahilde dedektör kullanımının yasal olup olmaması hala akıl karıştırmaktadır. Çünkü gömülü define araması yasal izin gerektirirken sahilde define aramak gömülü define aramak ile aynı şey değildir. Ancak sahillerde dedektör kullanımı çevreye rahatsızlık verebileceği ve kamusal alanda dedektör kullanımı olduğu için kolluk kuvvetlere haber verilebilir. Kolluk kuvvetler de uyarıda ve yaptırımda bulunabilir. Böyle bir durumla karşılaşmamak ve risk almamak için izin almak kesin çözümdür ve akıl karışıklığını da giderecektir. Ancak, sahilde dedektör kullanımının yasal olup olmadığı konusunda kesin bir şey söylemek doğru olmaz. Eğer sahilde, denizde, plajlarda dedektör ile arama yapacaksanız, öncesinde bulunduğunuz konumun bağlı bulunduğu kolluk kuvvetlere (jandarma veya polis karakolu) danışmanız ve bilgi almanız en sağlıklı yöntem olacaktır. Eğer sahilde dedektör kullanmak için izin almanız gerekiyor ise onlar sizi yönlendireceklerdir. Sahilde dedektör kullanımı için yasal olarak define tanımına girmediği için ve kazı yapılmadığından dolayı yasal olarak bir yükümlülük yoktur. Ancak ihbar durumunda ya da denetim sırasında denk gelinmesi halinde zabıta, polis ve jandarma kuvvetleri sahilde dedektör kullanan kişilere ceza kesme yetkisine sahiplerdir. Sahilde define araması yapmadan önce kolluk kuvvetlerini kayıp eşyaları arayacağınıza dair bilgilendirebilirsiniz. Sahilde dedektör kullanımı için kolluk kuvvetlerinden bilgi ve izin aldıktan sonra, sizin için gerekli olan ve sitemizde yer alan Conrad dedektörleri ile alan taramanız için en doğru ve en uygun dedektörü belirleyebilir ve bizlere danışabilirsiniz.

 

Telefon Whatsapp