Define Aramak İçin İzin Nasıl Alınır?

Son güncelleme tarihi: 11 Mart 2022 00:39 Yazar: Conrad
Define Aramak İçin İzin Nasıl Alınır?

Türkiye, define arayıcılığının yaygın yapıldığı bölgelerden biridir. Bunun ana sebeplerinden biri Türkiye'nin tarihi mirası ve yeraltı zenginlikleridir. Yüzyıllardır süregelen bu kültürel mirasın, değerli taşları ve hazineleri de beraberinde getirdiğine dair halk arasında söylentiler vardır. Kimi zaman kazı çalışmaları sonucunda bu söylentiler doğru çıkmakla beraber, kimi zaman sadece söylentilerden ibarettir. Türkiye’de define arayıcılığı serbest şekilde yapılmamaktadır. Arayacağınız bölge ister boş arsa, ister tarla, ister özel mülk olsun define aramak için izin alma zorunluluğunuz bulunmaktadır. Özel mülk olsa dahi izinsiz şekilde kazı çalışması ve define araması yapılamamaktadır. Herhangi bir bölgede define aramak için ilgili birimlerden öncelikle izin almanız gerekmektedir. 

Define araması yapmak isteyen kişiler izin almadan define araması yaptıklarında yasal yükümlülükleri bulunmaktadır ve cezası bulunmaktadır. Bir alanda define araması yapılması, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın denetimi altındadır. Anayasada define aramak, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu çerçevesinde yasalarca belirlenmiş durumdadır ve yasal yükümlülükleri bulunmaktadır. Bu noktada define arayıcılığı yapmadan önce, bulunduğunuz bölgede yetkili olan Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü makamlarından izin talep etmeniz gerekmektedir. İzin talep ederken bir dilekçe ile define araması ile ilgili gerekli bilgileri (arama yapacakları bölgenin hangi bölge olduğunu, aramanın amacını, özel mülk olup olmadığını, sit alanı olup olmadığını, tarla olup olmadığını, tapulu olup olmadığını, tapu sahibinin bilgilerini, alan yapısını ve özelliklerini vb. ) müze müdürlüğüne bildirmeli ve aranacak konumu (il, ilçe, köy, mahalle, varsa eğer numara gibi detaylı şekilde) belirterek izin almalısınız. Bu izni almanız, define araması sırasında cezai bir durumla karşı karşıya kalmamak için önemlidir. Define araması için izin aldıktan sonra, define aramanız için size define arama ruhsatı verilmektedir. Ancak verilen bu izin süresiz değildir ve sınırlılıkları bulunmaktadır. 

Bir defa define aramak için ruhsat almış olmanız, size her alanda sınırsız süre define arama hakkı tanımaz. Bu yüzden define araması yaparken ruhsatın yasal süresine ve ne kadar süre alan taraması yapılabileceğine dikkat edilmesi önemlidir. Define araması yapmadan önce, define arama koşulları ve sınırlılıkları için 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu okumanız önerilmektedir. Ayrıca, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, ve Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü sayfalarından da define arama hakkında bilgi edinebilirsiniz. Define aramak için bu kurumların sitelerinde bulunan sık sorulan soruları bilgi edinmek için okuyabilirsiniz. 

Define aramak için izin aldıktan sonra sizin için gerekli olan isabetli alan taramasını yapabilmek adına sitemizde yer alan dedektör çeşitlerini inceleyebilirsiniz ve ürün özellikleri hakkında bilgi edinebilirsiniz. Sitemizde yer alan Conrad dedektörleri ile alan taramanız için en doğru ve en uygun dedektörü belirleyebilir ve bizlere danışabilirsiniz.

 

Telefon Whatsapp