İlk Kez Define Arayacaklara Tavsiyeler

Son güncelleme tarihi: 8 Mart 2022 00:05 Yazar: Conrad
İlk Kez Define Arayacaklara Tavsiyeler

Define, toprak altında kalmış ya da saklanmış değerli eşyaları, taşları, kalıntıları ve madenleri ifade eder. Define arayıcılığı ise dünyanın birçok yerinde toprak altında kalan değerli taşları tespit etmek ve çıkarmak için kullanılan bir yöntemdir. Türkiye de yer altı zenginliği düşünüldüğünde define arayıcılığı gelişmiş bölgelerden biridir ve ilgi görmektedir. Define arayıcılığı, profesyonel kişiler tarafından yapıldığı gibi amatör kişiler tarafından da yapılabilmektedir. Ancak define arayıcılığına ilgi duyan ve yeni başlayan kişiler belli konularda dikkatli olmalıdırlar. İlk kez define arayacak kişilere, tavsiye noktasında özellikle birkaç noktaya dikkat etmeleri gerektiği söylenebilir.

Bu tavsiyelerden en önemlisi ve en dikkat edilmesi gereken durum izin konusudur. İlk kez define arayacak kişilerin yasal ihlalde bulunmamak için bu konuya özen göstermesi gerekmektedir. Alan taraması yapılması, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu çerçevesinde yasalarca belirlenmiş durumdadır ve yasal yükümlülükleri bulunmaktadır. Bu noktada define arayıcılığı yapmadan önce, bulunduğunuz bölgede yetkili makamlardan izin talep etmeniz ve yetkilileri bilgilendirmeniz gerekmektedir. İlk kez define arayacak kişiler, define araması ile ilgili gerekli bilgileri (arama yapacakları bölgenin hangi bölge olduğunu, aramanın amacını, özel mülk olup olmadığını, sit alanı olup olmadığını, tarla olup olmadığını, tapu sahibinin bilgilerini, alan yapısını ve özelliklerini vb. ) bulundukları bölgenin makamına bildirmeli ve aranacak konumu (il, ilçe, mahalle, varsa eğer numara gibi detaylı şekilde) belirterek izin almalıdırlar. Bu iznin alınması, ilk kez define arayacak kişilerin cezai bir durumla karşı karşıya kalmaması için önemlidir. İzin alındıktan sonra, alan taraması yapacak kişiye define arama ruhsatı verilmektedir ancak bu ruhsatın da yasal süresine ve ne kadar süre alan taraması yapılabileceğine dikkat edilmesi önemlidir. Alan taramasından önce ilk kez define arayacak kişilere 2863 sayılı kanunu okumaları tavsiye edilmektedir. Türkiye’de define arayıcılığı ve alan taraması, ancak yasal izin kapsamında gerçekleştirilmektedir.

İlk kez define arayacak kişiler, profesyonel ve tecrübeli kişilerden danışmanlık alabilirler. Danışmanlık almayan ilk kez define arayacak kişilerin diğer dikkat etmesi gereken unsur ise alan tarama cihazlarıdır. Alan taraması yaparken kullanılan dedektörün türü oldukça önemlidir. Alan taramasında amaca yönelik dedektör seçimi, ilk kez define araması yapacak kişilerin isabetli ve hızlı hedef tanılama yapabilmesini sağlar. Dedektörler toprak altında kalmış değerli madenleri tararken derinlik ayarlamalarına, hassasiylerine, hedef odaklı taramalarına ve arama ayarlarına göre değişmektedirler. Alan taramasında, isabetli alan taraması yapabilmek için dedektör çeşitlerinin incelenmesi ve ürün özellikleri hakkında bilgi edinilmesi gerekmektedir. Özellikle dedektörün hangi zemin koşuluna uygun olduğu, 3 boyutlu görüntüleme yaparken hassasiyeti, hızlı ve isabetli hedef tanımlama yapabilmesi, hafif ve kullanışlı olması, sizler için dedektör seçiminizde bakmanız gereken unsurlar arasındadır. İlk kez define arayacak kişiler, bu unsurları göz önünde bulundurarak ve sitemizde yer alan dedektör türlerini inceleyerek alan taraması için en doğru ve en uygun dedektörü belirleyebilirler.

Telefon Whatsapp